Dhal med dukkah, raita og koriander

print
Denne skønne powerfulde indiske opskrift har jeg fra kokken Louisa Lorang som i  Go’ morgen Danmark i starten af januar 2017 havde fokus på sund, nem og hurtig mad. En anderledes og meget kraftfuld smagsoplevelse på den gode måde. Det indiske køkken er ikke det jeg gør mest i, men jeg er bestemt blevet inspireret, og kan varmt anbefale denne skønne ret.

Til 4 personer skal du bruge:

Selve “grøden”

  • 3 dl røde linser
  • 2 løg – hakkes fint
  • 4 fed hvidløg – hakkes fint
  • 1  aubergine (hvis de er meget små skal du bruge 2) – skæres i små tern
  • Olivenolie
  • 3 spsk karry
  • 3 tsk chiliflager
  • 4 tomater – skæres i tern
  • salt
  • En håndfuld koriander til topping

Linserne skylles og kommes i en gryde med 1 liter kogende vand. Koges i 10-15 minutter, eller til de er helt udkogte.

De finthakkede løg og hvidløg og auberginen skåret i tern sauteres i en stor gryde i rigeligt olivenolie i 4-5 minutter uden at det tager farve. Karry, chiliflager, lidt salt, kogte linser (+ evt. overskydende kogevand) og tomater tilsættes.Lad det boble i 15-20 minutter. Måske skal der tilsættes lidt mere vand undervejs. Konsistensen skal være som havregrød.

Dukkah:

  • 50 g hasselnødder – hakkes groft eller fint efter behag
  • 1/2 dl sesamfrø
  • 1 spsk knust spidskommen
  • 2 tsk chiliflager
  • salt

De hakkede nødder ristes på en varm, tør pande indtil sesamfrøene begynder at hoppe (3-4 min.). Tilsæt nu spidskommen og chili og rist yderligere 1/2 – 1 minut eller til krydderierne dufter. Smag til med salt og sæt til afkøling.

Raita:

  • 2 dl. yoghurt naturel af en slags
  • 1 tomat – skæres i helt små tern
  • lidt knust spidskommen
  • En håndfuld friske hakkede koriander
  • Lidt salt

Det hele blandes sammen.

Ekstra

  • Mangochutney som tilbehør til retten
  • Kylling enten som et stykke kylling ved siden af eller blandet i selve retten. Retten kan sagtens spises som en vegetar ret, så kyllingen er på ingen måde nødvendig.

Servering:

Server dhal toppet med dukkah og hakkede friske koriander og en klat raita ved siden af. Mangochutney smager også forrygende dertil.

Hvis du vælger en animalsk udgave med kylling, kan du enten vælge at servere et stykke kylling ved siden af som tilbehør eller du kan tilsætte det i din dhal i mundrette stykker (det er den udgave som er vist på billedet).